Historikk 2

Oppdatert 7/1 2015

  Alt med rød skrift er linker

 

 STARUM

Hærens Hesteskole / Norsk Hestesenter

Major Ola Haugen Hærens Hesteskole 1978-1985

Leder Norsk Hestesenter 1985-1992

Haugen har billedgjort hippologisk historie ved sin utsmykkning av internatet på Norsk Hestesenter, møbleringen var også kvalitets bevist, så den holdt god standar i svært mange år.

Mitt første møte med Starum var på et tre ukers hovpleiekurs i 1978. Landslaget for Dølehest og Hærens Hesteskole under dyktige Major Haugen hadde regien. Det var stor søkning til disse kursene og mangelen på hovslagere prekær i mange distrikter.

 Jan Hagengen var en god og trivelig lærer i sammen med sjefsvetrinær Per Gjestvang

Remonte hest i trening

Løyntnant Gunnar Skjervheim med Odette

 

Pelle Piskmaker

Per Johannessen kjent i store deler av det hesteintresserte Norge som Pelle, sovnet stille inn 1. februar(1996) på Grinitun sykehjem i Spydeberg. Pelle ble født 31 mai 1918 på Grefsen, og vokste opp i Aker og Oslo i en tid da det var hester over hele byen. Han kom tidlig inn i ride- og travmiljøet, men det var til Rørlegger han utdannet seg, og i 1946 dro han til København for å praktisere sitt yrke der. Gjennom tilfeldigheternes spill kom han i kontakt med det store Cirkus Schumann, og ble ansatt som sadelmaker og arbeidsberider ved sirkuses store stall. I en senere periode var Pelle i Hannover for videreutdannelse som sadelmaker, og han laget mye flott utstyr for rytterne ved Kjøbenhavn-sirkusene Schuman og Benneweiss. Senere i livet kom det tilbud om jobb ved rideskolen på Ekeberg, og Pelle begynte sitt lange virke som stallmester ved EKT Rideskole 1 april 1971. I Pelles tid på Ekeberg var anlegget mye brukt ved eksport av fjordhester til andre Europeiske land og USA. Det var aldri nei i hans og Edvin Thorsons munn når man var i beit for stallplass. Da Thorson bygget opp naturskolen på Langedrag ved Tunhovdfjorden i Hallingdal, var Pelle en viktig medhjelper under hele utbygningen. Etter pensjoneringen begynte Pelle på en ny karrière som instruktør ved salmakerkursene ved Norsk Hestesenter, Starum på Østre Toten. Da hans elever dannet et faglag for to år siden(1994), ble foreningens navn Pelles Salmakerlag, og Pelle ble æredsmedlem fra starten av. Kjøring med hest sto Pelles hjerte nær, og i 1981 var han med på å stifte Foreningen til Kjørehestens Fremme. Han ble senere en av foreningens to første æredsmedlemer. Et kjært minne for Pelle var da han med sin premierte fjordhingst Eik kjørte kong Olav V ved åpningen av Landbruksveka på Hellerudsletta. - Har du stø hest, spurte Kongen da han satte seg i vognen. - Stø som Dovre Deres Majestet! svarte Pelle, og fikk en god latter til svar. De siste årene bodde han hos familien Wiik i Spydeberg. Pelle etterlater seg et tomrom i det norske hestemiljøet, og vi føler et stort savn nå når han har forlatt oss. Men vi sitter også igjen med gode minner om en stor fagman og en svært hjelpsom og fin kamerat.

                                                                     TOR NESTAAS

 

Jeg ble kjent med Pelle i 1983. Vi byttet sigaretter (South State - Teddy) og hadde mang en god samtale, for det meste om hippologi. Pelle hadde meget stor heste kunnskap, og en stor evne til å lese en ekvipasje med noen få blikk.

Urban la en rose på båren, og sa.  Her er en ros från en Roos, Norgjes sista och enda hippolog!

Slik alle fra hans salmaker kurs kan huske ham.

 

En gjennomført og stilig ekvipasje!

Trond og Solveig Ryan med Starums Jerkpilen og Starums Sandro

 

 Kjørekurs med Urban Roos

Vanngraven var et mye brukt sted på varme høysommer dager, når blomsterenga på Starum duftet av karve. 

  

Har noe norsk firspann noengang, kjørt inn mer penger? Alle hestene har rekord bedre enn 1.40.0 og tilsammen kjørt inn nesten en million kroner. Begge parene har startet i kjørekonkuranser. Forløperne er hestene til Trond Ryan og stanghestene er Ruvine og Dale Silja.

Nok et broket firspann satt sammen av kurs deltagernes hester. Hestene er jeg usikker på, men jeg tror Ruvine er venstre forløper

Ruvine og Anne Solbergs røde varmblods traver hoppe Seve Fournier trivdes godt i par. Her er det opplæring i forspenning av par.

Kjørestevner

Lene Krag blir Norgesmester 1996 med Kompis og Goggen. Groom Torild Halvorsen

 

 

 

Utvidete Bruksprøver for kårede hingster av Norsk Rase

 Gunnar Skjervheim var stallmester på Starum og sørget selv for å lempe inn kraftfor til Dølehestene på stall 13.

Christien Kloos var ikke så vandt med denne hesterasen, men hun var test rytter den tiden jeg kjørte hingstene og mestret oppgaven fint. Hun var en god sammarbeids partner. 

 

Heirums Blåtind en herlig Døla hest. Bestfar sa at blå (skimmel) dølahester kunne en kjøpe usett, han hadde vært stallgutt på Rignes, og fått forkjærlighet for en rask blå som han hadde kjørt fra toget med(Krøderbanen). Jeg har spurt mange av de eldre, efarne hestekaren om dette, men er ikke like sikker på at det stemmer mer, og har også erfart det selv. Blåtind var allikevel en herig hest både i arbeid og dressurkjøring   

Det er ikke så vanskelig å få en Dølahest til å gå lett og fint i hånden, men de er preget av et litt kort steg (trekkhester). Fantastike hester, om de har litt bydning og arbeidsglede gjør de jobben, men det det er ingen kjørehest på internasjonalt konkuranse nivå.   

Bakketrening i skritt. (kort trekk intervall) 

 

Å kjøre i skogen er en avansert form form for pressisjonskkjøring om du ikke vil påføre trærne skade 

 

Elin Grønberg og Malin Ås var stallmester elever, her under Nodlands-Lyngshest hingstetesten på Starum. 

Bjørn Tore Wisnes var stallmester elev på Starum og utplassert en periode under higstetesten på Eid. Mellom oss står hingsten Favoritt.

I 1996 hadde vi to kull med hingster til test på Eid. Gårdens Tico eid av  Arne Martin Bjørlo gjør sin avsluttende prøve på det første kullet.

 

 Utvida bruksprøver for hingster av norsk rase er et tiltak som er satt i stand for å ivareta de norske hesterasene. Det er ikke så enkelt med avl på små populasjoner. Håper testene vil hjelpe avlsledelsen ved Norsk Hestesenter med å forbedre kvaliteten, og utbredelsen av de norske hesterasene.

 

Dyrskuplassen.

Hestehandel

Kjøpskål !

Dyrsku`

Er det meg det gjelder?

Mektige Hallingborken

Tung Døl entusiasten Bjørn Torjusen med sin fantastiske Følgesvenn Borken

Ivar Gundersen fra Jumfruland viste frem fine fjodhopper i mange år på Dyrskuen 

Veslefolen fikk sløyfe som to åring, da var det bare å stå på.

Sigvart Larsen den kjente  kjente hestekaren fra Telemark dømte kjøreprøvene på Dyrskuen, og hos ham gikk jeg i lære før jeg selv ble bruksprøve dommer via kurs på Starum. Min første jobb var å få tak i de som skulle til kjøreprøve. 

 Vinjesprinta e. Sprintmin får 3 pr. som tre års kaldblodshoppe (må ha gjennomført et godkjent totalisatorløp). En flott hoppe til all slags bruk, men desverre med et draktbrusk problem.

 Søndag 14/9 1980 var det Forsvarets Dag på dyrsku´n.Her demonstreres hest med  syketransport slep. Vil ikke si så mye om denne kjøringen, men se for et fantastisk slep.

Øyvind Landgraff har vært en trofast utstiller av kvalitets Dølahest på Dyrskuen I 30. år. Det begynner å ta slutt på de gamle kunnskapsrike hestekarene, sier Øivind. En med stor hestekunskap vet at hesten skal vare i mange år, selv om den må arbeide og prestere.

 Sveinung og Åse Roe er vel noen av de nøysomste og snilleste Menneskene jeg har truffet i mitt liv. For Sveinung var Dyrskun "noko stort". Hest, spesielt travere var livet, stambok og hestefolk satt som fra boka. Sveinung hadde sine bastante meninger, det er ofte lønnsomt å være ydmyk og høre litt etter selv om det ikke er helt på ens egen vei.  

Åke Henriksson pensjonert Kjørmestare på Flyinge besøker Dyrsku´n

Vi hadde gleden av å invitere Åke til Norge for og ri i fjellet på Beitostølen, se "glassierer" på Vestlandet og overvære Dyrsku´n i Seljord. Vi kjørte i kurvtrille ned til plassen i nokså dårlig vær. Åke var mer intresert i brukskunst, kniver og bryner enn hestematrielle. En fin dag, men til tross for meget gode tilbud på hjemmesmidde, endte han opp med en rimelig morakniv, litt svenskt. Som Instruktør likte jeg Åke meget godt.

Gisle Mjaugedal

Hestekar, Tømmerhogger og Småbruker var i gjennom mange år også Vaktmester på Dyrskuplassen. Han var med på brukskjørings- og tømmerkjørings- konkuranser, og trav på isen eller bane. Som nabo til dyrskuplassen har han hjulpet mange Hestefolk. 

Det har skjedd mye på Dyrskuplassen opp i gjennom årene, men i Hestesammenheng må VM Islandshest 1997 være det største. Før innkjøringen til oppningsermonien med Vigdis Finnbogadottir 

 

Hestival på Dyrskuplassen 199?

Stig Høgetveit, Malvin Paulsen, Erik Mangerød, Per Forsberg og jeg ville prøve å lage en ukes Hestefestival på Dyrskuplassen. Det viste seg og ikke bli helt det vi hadde håpet på til tross for dyktige instruktører. Vi hadde western ridning,horsmanship, sprang, feltritt, islandshest og kjøring. 

 Kusk Urban Roos, vf. Myrra hf. Ruvine

 Brukskjøringskonkuranse 19??

 De Svenske Halvblodsene Pero og Ponty for første gang i par på dyrskuplassen

Hjem fra dyrskuen 1980

 

Iskjøringene i Telemark i 1990 årene

Kjøringenes regelemt var lagt opp til å ta vare på gammel Norsk Kjørekultur med belønning for fine seler og sleder. Og ikke minst for velstelte, hurtige og sterke hester. Vi kjørte skeid (to hester/tvekamp) over 1000 alen (630m) rett frem med slede. De beste måtte gjerne gå 3-4 skeid for å vinne.

Iskjøring Oftevann 1991

 

Ingebjørg Helkås Vaa med spisslede dommbjeller og selfølgelig Islandshest. Ingebjørg var den første i moderne tid som tok Islandshester inn til Norge

Ketil Aalandslid har fylt stassleden fra 1836 med gutter som skal få seg en sledetur

Hestekarer, Egil Askje, Knut Lid og Ragnar Ringhus

 Iskjøring Oftevann 1992

1992 hundrevis av mennesker på iskjøring på Oftevatn i Høydalsmo. Anna Dyrland med fjordingen Blanka på vei mot mål i en gammel sluffe.

 Lettbeinte Hallingborken vant sitt eget æresløp for sin kusk Bjørn Torjusen forspent en breislede med travdrag og travsele,  med en vakker dombjellekrans

Iskjøring Sundkilen 1993

Trofaste og dyktige fuksjonærer fra venstre, Torvald Indrebø,  Ole Frey Næss og Kjell Gustavsen 

Innspurt i klassen for kaldblodstravere der ekvipasjen Åspeterna og Arnt Hølland vinner forann Amarella og Halvor Haugland

Perla med sin kusk Arne Hegnastykket

Tandesokka og Olav Kirkemoen fikk premie for beste defilering og andre plass i fineste slede/seletøy

 Ekvipasjen Erna og Jon Sandvik tok første premie slede/seletøy og sitt andre napp i Vandrepokalen.

Iskjøring Århus Travbane 1994

Skrimsdølen og Øyvind Landgraff tok sitt andre napp i Vandrepokalen for fineste slede/seletøy, som han også fikk til odel og eie, etter og ha vunnet den for tredje gang i 1997. Øivind tok vandrepokalen ved bruk av tre forskjellige sleder.

Helgin Gaute vant O.P. Sæland og Ågot Moens pokal for sin eier og kusk Birger Haugerud. Dette året ble den kjørt om med slede på iskjøringen over vanlig distanse. Det er en stor vakker sølvpokal som Kviteseid og Seljord Tråvlag deler ut til 3 årige kaldblodshester. Sæland og Moen opprettet et fond til formålet.

Dyrskuplassen 1995

Ruvine og Thor Juveth ble hurtigste ekvipasje, fikk 1pr. for defilering og 1pr. slede/seletøy og et napp i Vandrepokalen. Dette var andre året på rad ikke isen ble godkjent for travkjøring, og stemningen var ikke den samme. I 1996 ble ikke løpene kjørt.

På hippologisk is

 Det siste året jeg var med å arangere Iskjøringene var vi endelig tilbake på isen i Sundkilen, Kviteseid. Her har det vært arrangert Iskjøringer siden 1790 årene. Ikke minst har Halvor. H. Borgen fra Borgja i Bø, med sine gode Syfide hester satt spor etter seg i ordets rette forstand, han dro en av sine hester inn på bevertningen.

 

 Kjøring av is og isskjering på Sundkilen

Til markeringen av 100-årsjubiléet for Kviteseid-byen sommeren 1993 skulle det skjeres, kjøres og lagres is på gammelt vis. Isen skulle brukes til kjølingen av maten og drikkevarene. Vi gjorde det tidlig i april, allt for sent egentlig. Før i tiden da dette var en stor aktivitet rundt i landet var kalde februar den rette tiden for den beste iskvaliteten. Norge eksporterte mye is og det var en  inntektskilde for hestekjørere og skjerere. Isen ble pakket inn i en halv meter sagmugg i egne enkle hus uten tak, og holdt seg godt til langt utover høsten. Jubiléet var i juli og isen var så fin at den kunne brukes i drinken en varm sommer dag. Vellykket!    

Ruvine likte godt og trave på isen som er et fint underlag å trene på, men den opne råka etter isblokkene ville hun ikke for nære. Så vi rygget sleden bort til den.

 

Landskappleiken 1988

Lene med sin flotte danske skimmel som hun fikk kjøpt etter langt arbeid på en dressurstall, var ikke helt patent, men en god hest. Vi kjørte han inn uten noe problemer, men å trekke noe som ikke trillet lett, tok det en stund før han ville være med på. Store veltrente hesten tittet på deg før han dro en tom roadcart opp en liten bakke. Men etter hvert ble han en perfekt kupehest, en "carrosier". 

På Borgja gård i Bø i Telemark har noe av Norsk kvalitetsopdrett av Norsk Kaldblodshest og Telmarksfe sitt opphav. Halvor H. Borgen reiste til Kjøbenhavn og fikk Guldmedalje for sitt fe opdrett. På hestesiden tok han hjem mange premier i kappkjøring. Fokemusikk og felespill sto også høyt i kurs. Familien Eckbo har overtatt gården og er galopp og ride intresserte, de stilte velvillig opp med sine vogner til oppningen av Landskappleiken. 

Perfekt var det ikke, men allikevel et vakkert opptog gjenomført av nystartede Bø Ride og Kjøreklubb.   

I 1994 fikk vi i oppdrag å kjøre spellemenn fra Bø til Rauland med en dansestafett etter. Her danser leikaringen i Seljord seg i gjennom Brødløs. Turen tok fire dager og var et fint PR stunt som fikk mye oppmerksomhet i media.

Bø Ride og Kjøreklubb

Jeg var med å startet Bø Ride og Kjøreklubb, mange av jentene hadde stelt og ridd hester hos oss. De ville lage kostyme opptog i Bøgata og jeg fikk være med som gammel fin mann med stokk, og ble for en gang skyld kjørt av en "skysskvinne". 

Premie utdeling på BØRK´s første sprang stevne. 

 

Norfjordeid-Fjordhest

Pedro 2.pr. nr. 2 i kvalitet i eldste klasse Nordfjordeid 1990.   Eier Telemark Hesteavlslag. Sterke gode arbeidshesten hadde ledige bevegelser og fikk pokal for utstillingens beste trav tid.

Dragmann sto spiss i 3-års klassen. Lurer på hva Odd Drageset er så opptatt av?  

På Eid var jeg en periode årlig. Jeg har god erfaring med fjording som arbeids- og kjørehest, og var også aktiv på årsmøtene som formann og utsending fra Telemark Hesteavlslag.  Ben Hjelmervik var aktiv fjordhest-, utstiller, bruker og lagsmedlem. Her traff jeg også mange dyktige hestekarer som Anders Lefdal, Even Alme og Ivar Os.

 

Nils Kverneand har jeg dessverre ikke bilde av, men her er stallmannen hans Arvid Mæland. Nils var meget spesiell, men med stor hippologisk kunnskap. Han var opptat av typer, farger og bevegelser. 

Yri Øverland mønstrer 2pr. hingsten Viljar Brim 

Det var kjørekurs på Eid og jeg hadde higstetesten, Ove Natland dro oss med ut på "blå tur" og det var riktig gøy. Her hopper Ove i kjole med damesitts.

 Karen Bassett hadde kjørekurset, hun kunne også ri damesitts. Karen har konkurert firspann siden hun var ponni kusk og hevdet seg bra, tok 20. plass VM FIRSPANN 2009.

Anders Lefdal bygget opp fjordhestsenteret på Eid og reiste rundt med sitt fjordhestsirkus. Her er de på Dalen i Telemark.

Fjordhesten er en av de mest utbredde hesterasene i verden og finnes i alle verdensdeler om ikke i så stort antall. Jon Heggdal formann i Norges Fjorhestlag fikk med seg flere, og ville ha fjordhesten til nasjonal symbol fremfor løven. Det er Pelle Piskmaker´s hingst Eik som er med på disse bildene fra hovedstaden. Trehesten er skåret av den hestekjære kunstneren Oddmund Raudberget.

Der var det gjort, Eik har tatt løvens plass.

Fjordhingsten Sander 1.Premie

Sander så jeg første gang da Nils Kverneland overnattet hjemme med ham som 2 åring. Jentene lurte på hva slags rase det var, så lekker var han. Telemark Hesteavlslag kjøpte ham som 3 åring i 1990 på Eid. Stats Konsulent Arve Rolstad gratulerte laget i Våre Hester for å ha satset på en slik moderne, sportslig type. Dessverre hadde han stjerne, og alle var vel heller ikke klar for en slik type. Det ble splid i laget. Her er han sen høsten 1990.

 

 

Travsporten

 Travsporten har fått mye av min tid, som aktiv i Bø Travlag, Kvitseid og Seljord Tråvlag, Telemark Travforbund og Telemark Hesteeierforening. Jeg har også vært instruktør for DNT i grunnleggende kjøring rundt i Travlagene

Ruvine vinner Bjekebanens Damegruppes Løp. Kusk Magnus Helland. Mamma holder om Ruvine og synes nok dette var en fin seier, hun var jo med i Damegruppa. 

Frode en stolt og arbeidsom stallgutt

Ruvine og folen på vei til Svarten, hun tok seg dessverre ikke etter fler forsøk.

Rosensfole oppkalt etter et gammelt stev, var uheldig og fikk problemer med luftveiene. Han var en spesiel hest med en fantastisk kapasitet og hurtighet som han ikke fikk vist helt frem. Noen  få fikk oppleve denne traverens evner, og i sitt siste leveår gikk han også flott i dressurtrening på Jarlsberg

Jettetors første sølvpokal.

Vintilla med sitt første føll var master for sitt eget æresløp og løpet gikk over 3100m, 2100m og 1609m, med en dags hvile mellem lang løpet og de to neste. Kusk Hans Petter Tholfsen, eier Ole Frey Næss og stallmann Thor Juveth. Treneren Sveinung J. Roe satt på Restauranten. En fantastisk helg på Biri Travbane, på lørdagen var det busstur til Dvergsten gård og deretter til Alm Svarten på Majorsalm.  

 

Norges 2 første par til VM presenterer seg  på Bjerke Travbane. Alle hestene er kaldblods travere. Trond Ryan med Jerkpilen og Sandro forspent for presisjon. Arne Henriksen med Gullgutten og Trollgutten forspent for maraton. 

 

Kurs og treninger

Anne Lise Duås var primus motor for kjørekursene i Tinn. Her med Hallingbork datteren Borka som var med på det meste.

Her trener vi kolonnekjøring med tempo endringer, overganger og bytte av ledene ekvipasje.

Tynningskurs i Bø Sommerland for Skogeierlaget.

Hovpleie kurs hjemme i stallen på Borgja gård i Bø.

Påskekurs på Lutsi Hestesenter.

 

Midt Nordisk Heste Festival

 

 

Direktør Odd Johnsrud Norsk Rikstoto og diretør Vegard Thune Norsk Hestesenter

Heste Norge var i ferd med å få forståelse for at vi må dra i spann om vi skulle få dette med hestehold til i et moderne lite heste land. Alle kan ikke ri hver sin kjepphest om vi skal oppnå resultater. Det har vært så ille at vamblods og kaldblods travfolk har vært mot hverandre, de driver samme sport. Like trangt har det vært i mellom de forskjellige hestemiljøene. Et spann der ikke hestene verdsetter å respekterer hverandre kjører ikke den beste kusk godt. Rikstoto og Norsk Hestesenter gikk i par og Foreningen til Kjørehestens Fremme fikk utstyrt dem med en rokokko slede, ulveskinnspels, dommbjelle krans og passende sele utlånt av Øivind Landgraff. 

Mona Kleveland var svært aktiv i arangeringen av Festivalen som var et sammarbeid mellem midt Sverige, midt Finland og midt Norge. Festivalen skulle gå på omgang mellem disse og hadde vært arangert en gang i Sverige. Det var NM sprang ridning, NM skogskjøring, NM brukskjøring og NM i Hovslaging. Travløp, Galoppløp, Islandhest konkuranse og presisjonskjøring med mer. Mona Kleveland vant sin klasse i presisjonskjøringen.

Knut Botngård ledet vogn paraden med sine hester forspent en ny oppusset landauer.

 

Bryllups ferder 

Det har vært mange hyggelige og vakre opplevelser med brylupskjøringer. 

 

Denne vognen hadde statsminster Gunnar Knutsen kjøpt inn til Kong Haakon VII besøk på Borgestad i 1913. Gården ligger langs øst siden av elven mellom Porsgerund og Skien. Gunnar Knutsen var republikaner og hadde ikke det beste forhold til kongen, etter besøket bedret forholdet seg og til slutt ble han god venn med Haakon VII.

Det er bryllup på Borgestad gård og i Borgestad kirke, fin vognen er tatt ut fra fylkesmuséet og overhalt. Gårdbruker Knutsen hjeper til med forspenning. 

Vognen var en fonøyelse å kjøre, hestene merket det også, og bare danset av gårde opp til kirken!

 

Tenning av OL Ilden i Morgedal 1994

Gitte Høgetveit "Ruvine", Anne Lise Duås "Borka", Hilda Helkås Vaa "Dale Silja"

Det var tenning av Ilden og slede kjøring opp til Sondre Norheims hjemsted øverst i Morgedal kvelden før oppnigsermonien. Hest og OL skulle kjøre Prinsesen, Ordfører osv. inn til sermoniplassen der ilden skulle komme ned til Morgedal og stafetten starte. Det var 20 kuldegrader og et nydelig vintervær. 

 Bondelagets Jubileumsstafett

Denne vogna trillet gjennom alle Norges fylker som innledning til Norges Bondelag sitt 100 års jubileum.

Gunnar Skjervheim ridene på en Fjordhest. Ledet en ekvipasje fra hvert fylke fra Hafjell til Hamar på en fantastisk opplevelserik kjøretur. Der blandt annet alle ekvipasjer defilerte og hilste forann statuen av Alf Prøysen 

 Matpause i gågata i Lillehammer. Rogers høyre hest trenger en ny baksko.

Hilda Helkås Vaa var medhjelper på denne turen. Her før innkjøringen til Vikingeskipet

 

 Skog og Jordbruk

 Vi drar til Gransherads store skoger for vinteren.

 Tung Furu!

Tømmerlass 2,8 kubikkmeter:

hestebilder.kuskethor.no

 Jørn Moss var en skikkelig sprek friluftsmann fra Høyskolen i Bø. Han fikk interesse for skogsdrift med hest, og håndtere tømmer kunne han som en av de siste fløterne fra Østerdalen. Lærte å håndtere og forstå hesten ganske fort, og ble en god hugger og kjører. Her er det kaldblodstraveren Korell som får miljø og styrke trening. 

Jørgen Lunde kunne virkelig hogge for hest, tømmeret lå alltid riktig og helt barbert. Han har vokst opp med hestekjøring og ville aldrig plage hesten unødig.

 Trekkliner i svingel og hesteskåner(en belastningsfjær) er et "must" på slåmaskin, det skal du tenke på om du bruker slep kjøring som trening

Gaute Juveth tråkker høylass.

 Hoppebesøk til Veslefolen og vi prøver og pløye vasstrukken leirjord med tre 2. premie hopper og får det til etter hvert.

Per Johan var med å kjøre en vinter i skogen, her står han på piggslåden bak Myrra og Veslefolen. 

 Noen Hester

Sussy min første hest.

Saturn en meget snill og stor dølahoppe

Veslefolen og Myrra

Pappa gir nordlands hoppa Mia tørka brød. Hun hadde en flott farge og et edelt, smalt, men litt langt hode med gode øyne?

 Rodeo på ren hingst. Hvordan skal dette gå?  En nydelig myk kollbøtte.

 Veslefolen står spiss på hingsteutstilingen, Stampesletta 1983. Ikke stå i nedover bakkke og vis en hest.

Rosensfole

Beite på Mørkholt i Bø.

 Kecskemét Ungarn 1999 VM Par

Ungarsk post.

Åpnigssermonien i Ungarn var et hesteshow uten like, der det også ble satt ny rekord i antall hester i en ungarsk post. Rytterens/kuskens hender var like stabile som om han skulle ha sittet på kuskebukken i alle gangarter.

Heia gjeng fra Norge.

 Roy Syvertsen med Småen og Goggen. Groom Kristian Løken.

Roger Haeselich med Le Roy og Desert Winer kjører inn til en 9. plass VM par maraton.

Åke Henrikson.

 

 Vår turer til Slagentangen med innlagt Presisjonskjøring

 

 

Thor Juveth © 2007

www.kuskethor.no